Steelwrist Background
Please select market
×

Steelwrist inför Datatag stöldskydd på tiltrotatorer

23 mar 2015

Pressrelase 23 mars 2015

Steelwrist har sedan 2012 med lanseringen av säkra snabbfästen med framaxellås haft ledartröjan på teknikområdet beträffande personskydd kring grävmaskiner. Steelwrist framaxellås är fortfarande det enda fästet på marknaden som fungerar på alla typer av grävmaskiner. Nu breddar vi fokus på säkerhet till att även omfatta stöldskydd och inför Datatag märkning på Steelwrist tiltrotatorer.

Datatag och märksystemet Cesar är världens största märksystem för individmärkning av utrustning såsom entreprenadmaskiner, trailers, båtar, motorcyklar, motorer o s v, och drivs från England i samarbete med polis, tull och andra organisationer (se datatag.com). Statistik från England visar att med Datatag märkning minskar risken för stöld med 80% och skulle utrustningen ändå bli stulen så är det 6 gånger större chans att den återfinns.
I Norden drivs Datatag av CrimeStoppers Sweden i samarbete med Försäkringsbranschen, Polisen och återförsäljare av bygg och entreprenadutrustning.
Steelwrist inför nu som första tillverkare Datatag märkning från fabrik på tiltrotatorer på den nordiska marknaden. Nyligen publicerade ATL och Larmtjänst siffror på att maskinstölderna i Sverige ökat med 12% under 2014, och ofta fraktas maskinen snabbt ut ur landet och återfinns aldrig.
“Vi vill ta det här steget då vi vet att det skapar fördelar för ägarna av Steelwrists produkter. Den största fördelen är ju naturligtvis att stöldrisken minskas drastiskt och därmed minskar även risken för dyra produktionsstopp och andra följdkostnader. Dessutom elimineras självrisken hos flera försäkringsbolag om tjuven ändå skulle vara framme”, säger Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist AB.
Steelwrists märkningssystem består av flera olika komponenter innehållande bl a microchip, DNA datadots, manipuleringsskyddade dekaler och dold etsning för att göra det omöjligt att ta bort märkningen. Detta gör även att polis och tull i 197 länder enkelt kan läsa av och snabbt verifiera vem som äger produkten via det globala Datatag systemet. Datatag har mer än fyra miljoner märkta enheter i sitt register.

“Idag har de mer avancerade tjuvarna lärt sig hur man kopplar ur eller stör ut GPS-baserade spårsökningssystem som sitter i många maskiner vilket gör Datatag till ett perfekt komplement som ej går att manipulera. På GPS-baserade system har man ofta även löpande månadsabonnemang vilket man slipper med Datatag”, säger Magnus Rydhult, vd på Crimestoppers Sweden AB.
Försäkringsbranschen jobbar nu på att definiera en gemensam märkningsnorm för maskiner och utrustning. Den nya normen kommer att bygga på märksystem som har minst fem märkkomponenter och Datatag är idag det enda system som uppfyller dessa krav.
“Detta är även en affärsmöjlighet för oss på Steelwrist eftermarknad och för våra servicepartners där vi kommer att kunna erbjuda märkning av både tiltrotatorer och grävmaskiner i fält. Vi kommer naturligtvis att märka alla typer av tiltrotatorer, såväl Steelwrist som andra märken”, säger Fredrik Segerström, servicechef på Steelwrist AB.

Syftet med samarbetet mellan Crimestoppers och Steelwrist är att hjälpa kunden att fokusera på sin verksamhet och slippa tänka på stillestånd, produktionsbortfall, ersättningsmaskiner, slitageavdrag och andra följdkostnader som alltid uppkommer i samband med stölder.

Läs mer om Datatag stöldskydd på tiltrotatorer här!

För mer information kontakta:

Bild av Stefan Stockhaus

Stefan Stockhaus

CEO

Telefon: +46 70 998 13 21