Steelwrist Background
Please select market
×

SVAB lanserar Quantum Tool Recognition – ett nytt redskapshanteringssystem

28 apr 2017

PRESSRELEASE
Sollentuna, April 26, 2017

SVAB lanserar Quantum Tool Recognition – ett nytt redskapshanteringssystem

Vid den internationella produktlanseringsdagen som hölls tillsammans med systerföretaget Steelwrist den 26 April i Sollentuna, lanserade SVAB ett nytt redskapshanteringssystem.

Quantum Tool Recognition är ett nytt redskapshanteringssystem och är en del av SVAB´s nya Quantum-plattform.

Kraven på förbättrad effektivitet ökar konstant och som ett resultat blir både grävmaskiner, verktyg och styrsystem mer intelligenta. Med Quantum Tool Recognition, kommer en liten, robust och kostnadseffektiv modul ge intelligens även åt redskapen.

Dessa moduler kommer trådlöst kommunicera med grävmaskinen och sin omvärld. Detta innebär att grävmaskinen automatisk kan känna av vilket redskap som sitter monterat. Systemet kan dessutom tala om för föraren om och när redskapet behöver servas samt visa på en karta vart redskapet är.

Tool Recognition som är en del av nya Quantum plattformen består av batteridrivna trådlösa enheter som fästs på redskapen, samt Quantum plattformens centrala kommunikationsenhet som monteras i hytten. Batteritiden beräknas att hålla i upp till fem år.

Quantum plattformen kan även kommunicera med externa grävsystem som Leica Geosystem eller Trimble. Med Tool Recognition behöver föraren inte själv byta till rätt redskap i grävsystemet. Så risken att man glömmer det elimineras, vilket idag orsakar mycket extra arbete, eftersom grävsystemet då visar felaktiga mätvärden.

Målet med detta projekt har varit att utveckla en lösning som är enkel att installera och använda. Det måste vara användarvänligt, kostnadseffektivt och inte ha några abonnemangsavgifter“, säger Markus Nilsson, Steelwrist CTO som har varit med och tagit fram systemet Quantum Tool Recongnition.

Andra kundönskemål som vi har löst med Quantum Tool Recongnition är när många olika redskap används på en arbetsplats och det kommer en ny förare. Den nya föraren vet inte alltid vart tidigare förare har placerat redskapen då han gått hem för dagen.  Nu kan den nya föraren bara logga in på Quantum appen och se vart tidigare förare har placerat redskapen” säger Henrik Risberg, CTO på SVAB.

Quantum Tool Recognition kan även ge föraren eller ägaren meddelanden om hur mycket ett redskap har använts och när det är dags att serva det.

Quantum Tool Recongnition kommer att säljas som ett fristående kit och kommer fungera på alla grävmaskiner oberoende av övrigt installerade styrsystem.

I kombination med SVAB´s tiltrotatorstyrning kommer systemet även automatiskt anpassa inställningarna beroende på vilket redskap som är påkopplat.

Quantum Tool Recongnition kommer visas upp på MaskinExpo mässan i Stockholm, 18-20 Maj 2017. Quantum Tool Recognition fälttestas just nu på flertalet maskiner och serieleverans kommer att starta under hösten 2017

För mer information kontakta:
Fredrik Eriksson
CEO
SVAB Hydraulik AB
[email protected]
+46 70 683 19 93                        

Ladda ner högupplösta bilder här!                                                    

Om Svab Hydralik AV (SVAB)
SVAB utvecklar produkter och effektivitetshöjande funktioner för grävmaskiner bestående av styrelektronik, kommunikation, Joysticks, sensorer och manöverventiler. Produktutvecklingen sker både genom egen innovativ utvecklingar och i nära samarbete med kunderna

SVAB är kvalitets- och miljöcertifierad enligt ISO 9001 och ISO 14001. SVAB Hydraulik AB är verksamt i Hallsberg – Sverige.

Läs mer om företaget på www.svab.se