Steelwrist Background
Please select market
×

Steelwrist utökar sin produktportfölj för SQ helautomatiska fästessystem med ett fokus på Centraleuropa

4 feb 2019

PRESSRELEASE

Efter den mycket framgångsrika marknadslanseringen av de helautomatiska snabbfästena SQ60 och SQ70 år 2017 och SQ80 år 2018 tar Steelwrist nu nästa steg på detta mycket dynamiska produktområde. På Bauma i München lanserar Steelwrist nya SQ65 och SQ70/55 helautomatiska snabbfästen.

Efterfrågan på helautomatiska fästessystem fortsätter att öka på alla större marknader och på en del av de mer mogna marknaderna i Centraleuropa finns det redan installerat på en majoritet av de nya maskinerna i storleksklassen 14 till 50 ton.

“Kunderna har uppskattat det mycket att Steelwrist tagit steget in på marknaden för helautomatiska snabbfästen med en mycket konkurrenskraftig produkt, som är kompatibel med standarden på marknaden. Sedan lanseringen av vårt SQ60, SQ70 och SQ80 snabbfäste har våra kunder i Centraleuropa ivrigt väntat på SQ65 och SQ70/55 från Steelwrist. Nu är vi glada att kunna lansera dessa på Bauma 2019”, säger Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist.

SQ helautomatiska fästessystem följer den internationellt växande symmetriska standarden. Förutom att Steelwrists SQ-fästen och tiltrotatorer efterlever kraven i ISO13031:2016, har de även den patenterade Front Pin Lock-teknologin som säkerställer ökad säkerhet genom att förhindra operatören att tappa arbetsredskap av misstag.

“Vi kan tydligt se att omfattande tester och kontinuerliga förbättringar har lönat sig. Tack vare den robusta designen, våra nya snabbfästen och vårt patenterade Front Pin Lock har Steelwrists SQ helautomatiska fästessystem uppskattats av kunderna från dag ett, säger Markus Nilsson”, ansvarig för produktutveckling på Steelwrist.

Nya SQ65 och SQ70/55 kan börja beställas direkt efter Bauma och leveranser till kunder sker från juli 2019. De olika kombinationerna av tiltrotatorer från Steelwrist med de nya SQ-snabbfästena kommer att finnas tillgängliga i slutet av 2019.

“Lanseringen av SQ60, SQ70 och SQ80 har varit oerhört framgångsrik. Med nya SQ65 och SQ70/55 förväntar vi att ännu fler kunder, särskilt i Centraleuropa, väljer Steelwrist som leverantör av helautomatiska snabbfästen för att göra sitt arbete mer effektivt”, säger Stefan Stockhaus.

 

V14 – ny självrengörande elkontakt för SQ-fästen
Som en del i utvecklingen av företagets produktportfölj för helautomatiska fästessystem har en ny elkontakt för sammankoppling mellan SQ-fäste och redskap tagits fram. V14 är en ny fjortonpolig robust elkontakt som med fördel kan eftermonteras i befintliga fästen och redskap av SQ eller OQ-typ.

Det är väl känt bland initierade användare att befintliga elkontakter för grävmaskinsredskap ofta har problematiska konstruktioner. Begränsningar finns ofta i otillräckligt antal poler, små kontaktytor och överkänslighet för vatten och smuts. Tydligast är detta i den gamla V90-kontakten som ursprungligen är en konstruktion från 1960-talet avsedd för amerikansk militär ljudutrustning.

Som ett svar på denna problematik har Steelwrist nu utvecklat en ny robust kontakt, V14, särskilt avsedd för applikationen med SQ-fäste och redskap.

Självrengörande för garanterad kontakt
Den nya V14-kontakten har större anslutningsytor som gör kopplingen säker. Genom en konstruktion där ytorna släpar mot varandra i kopplingsproceduren garanteras god kontakt och dessutom uppstår en självrengörande effekt. Det underlättar för daglig service och rengöring i jämförelse med befintliga kontakter.

Fler funktioner kan kopplas in med fler poler
V14 har fjorton poler istället för tio, vilket gör det möjligt att förutom tiltrotator-funktionen även koppla in exempelvis grävsystem eller separata ventilpaket, i en och samma kontakt. Den är även kompatibel med montagepositionen för V90-kontakten och befintliga fästen och redskap kan med fördel uppgraderas till V14 för både  fästen och redskapsgrindar.

 

Lansering av nästa generation Front Pin Lock
Med syftet att öka säkerheten vid redskapsbyten kommer Steelwrist att presentera nästa generation av sin patenterade Front Pin Lock-teknologi. Säkerhet kring snabbfästen är ett dominerande ämne i anläggningsbranschen i många länder. Nationella myndigheter och organisationer för Hälsa & Säkerhet vill höja säkerhetsstandarder och finansiellt främja säkra snabbfästen för att minimera risken för skador med dödlig utgång på bygg- och anläggningsplatser.

Front Pin Lock framaxellås från Steelwrist är en mekanisk lösning som avsevärt begränsar risken för oavsiktligt tappade redskap. Steelwrist introducerade den första generationen av den unika Front Pin Lock-teknologin 2012 på alla snabbfästen från S40 till S70, och även på de helautomatiska snabbfästena SQ60 och SQ70. Den enkla funktionen och den höga säkerhetsnivån utan användande av någon slags elektronisk sensor uppskattas mycket av en ökande skara kunder och har fått godkännande från många nationella försäkringsfonder.

“Enkelheten, pålitligheten och kvaliteten hos vårt Front Pin Lock-system är unikt på marknaden. I och med lanseringen av den nya generationen tar Steelwrist nästa steg och höjer säkerhetsnivån för hydrauliska snabbfästen ytterligare”, säger Stefan Stockhaus.

Steelwrist lanserar den nya generationen av den patenterade Front Pin Lock-teknologin på Bauma 2019. De första enheterna av SQ65, SQ70/55 och SQ80 kommer att ha den nya tekniken installerad.

 

Steelwrist Tool Recognition – redskapsigenkänning blir standard
Steelwrist har introducerat Tool Recognition, ToolRec, system för redskapshantering, tillsammans med Quantum, det nya styrsystemet för tiltrotatorer, som ger en förbättrad funktionalitet. För att få ut den fulla potentialen hos ToolRec och ge mesta möjliga fördel för kunden, kommer alla redskap från Steelwrist med adapter från SQ60 och över att utrustas med ToolRec-moduler som standard.

Kraven på förbättrad effektivitet ökar konstant och som ett resultat blir grävmaskiner, redskap och maskinstyrsystem mer och mer intelligenta. Tool Recognition från Steelwrist, små, robusta och kostnadseffektiva moduler, lägger till en ny nivå av intelligens hos redskapen.

“ToolRec är den perfekta länken mellan redskap, grävmaskin och förare. Maskinen vet vilket redskap som sitter på armen och det kan automatiskt bytas via maskinstyrningssystemet. Risken är mindre att föraren väljer fel redskap och dessutom kan man alltid lokalisera redskapets position via Quantum-appen i sin mobiltelefon. Det är en verklig kundfördel,” säger Stefan Stockhaus.

ToolRec består av trådlösa batteridrivna enheter som fästs på redskapen och som kommunicerar med en enhet som sitter monterad i hytten eller i mobilen. Batteriets livslängd förväntas vara fem år.

Quantum styrsystem kan kommunicera med externa grävsystem som Leica Geosystems eller Trimble. Med ToolRec behöver föraren inte manuellt ange korrekt redskap i systemet, något som idag utgör en av de största anledningarna till att maskinstyrningssystemen inte har de rätta inställningarna. På så vis riskerar man inte att behöva göra om jobbet på grund av felaktiga parametrar.

“Med ToolRec har vi lyckats utveckla ett system som är lätt att använda, är robust och inte kräver dagligt underhåll. Funktioner som service- och underhållspåminnelser hjälper aktivt till att spara pengar och gör livet enklare för förare och underhållspersonal,” säger Markus Nilsson.

ToolRec från Steelwrist kommer att säljas som ett fristående kit och fungera på alla grävmaskiner oberoende av övrigt installerade styrsystem. Med omedelbar verkan kommer ToolRec installeras som standard på alla hydrauliska och mekaniska redskap från Steelwrist som har S60, S70 eller S80 adapter. Som en del i Quantum styrsystem stöder ToolRec automatiska hastighetsinställningar i styrsystemet för tiltrotatorn beroende på vilket redskap som används.

Välkommen till Steelwrist monter FN 1115/3 på Bauma för att se produkterna och prata med våra produktspecialister.

För mer information kontakta:
Stefan Stockhaus
Vd
Steelwrist AB
[email protected]
+46 709981321