Steelwrist Background
Please select market
×

Steelwrist lanserar tredje generationen tiltrotatorer och introducerar rotorfästen samt ett brett sortiment av nya redskap på event i Hamburg

18 mar 2024

PRESSMEDDELANDE

Den 13-14 mars, 2024, arrangerade Steelwrist ett event på Steelwrist Deutschland GmbH:s nya anläggning i Hamburg, där den mest innovativa produktlanseringen i företagets historia presenterades. Under två dagar deltog inbjudna journalister och kunder på lanseringen av Steelwrists tredje generation tiltrotatorer. Utöver en ny serie kompaktorer och gripar introducerades också en ny produktkategori när Steelwrist presenterade två nya rotorfästen. Efter eventet i Hamburg kommer de nya produkterna att visas på kommande mässor i Frankrike, Norge, Sverige och England.

Två dagar med besökare från hela Europa
Under ett två dagar långt event som hölls på Steelwrists anläggning i Norderstedt, nära Hamburg, deltog journalister, återförsäljare och kunder i den största produktlanseringen i Steelwrists historia. Besökarna träffade experter från Steelwrist som delade insikter och detaljer om de nya produkterna. Som en del i eventet invigdes Steelwrists nya anläggning i Tyskland.

Nya produkter introduceras
Huvudnumret i lanseringen av nya produkter utgörs av den första modellen i den tredje generationen Steelwrist-tiltrotatorer, XTR20, som uppvisar ett flertal innovativa egenskaper både ur ett hårdvaru- och mjukvaruperspektiv. XTR20, först ut i Steelwrists serie med tredje generationens tiltrotatorer, följs åt av den första generationen XR rotorfästen, liksom den andra generationen XT tiltfästen.

Steelwrist presenterade också en ny serie HCX kompaktorer, MGX multigripar och SGX sorteringsgripar, som kompletterar det redan breda utbudet av redskap. Alla de nya redskapen är designade för att användas under en tiltrotator, och ökar flexibiliteten och mångsidigheten hos varje grävmaskin.

 

Steelwrist presenterar den första modellen i sin tredje generation tiltrotatorer med lanseringen av XTR20

Först ut i serien av Steelwrists tredje generation tiltrotatorer är XTR20 för grävmaskiner på 16-20 ton, som tar effektivitet till en ny nivå. Tiltgeometri i världsklass, LockSense – en ny patenterad säkerhetslösning för fastlåsning av redskap, och OptiLube – ett inbyggt smörjsystem, är bara några delar i den tekniska utvecklingen av den tredje generationen tiltrotatorer. XTR20 finns med både S60 och SQ60-fäste, och är designad för att göra uppgradering från S60 till SQ60 möjlig, så att kunden kan göra anpassningar när behoven ändras.

Stålgjutna komponenter och optimerad tiltgeometri
Nya XTR20 har stålgjutna komponenter, inkluderande infästningen, växellådan liksom snabbfästet under tiltrotatorn. Trots sin kompakta konstruktion, med en reducerad bygghöjd, upprätthåller XTR20 den 45-gradiga tiltvinkeln.

Steelwrists överlägsna tiltgeometri har vidareutvecklats hos XTR20 för att säkerställa en så smidig körning som möjligt för maskinoperatören. Designen med asymmetriska tiltcylinderfästen har gjort det möjligt att göra tiltcylindrarna kortare, vilket optimerar tiltgeometrin. Det medger en minimerad spridning av cylindrarna genom hela tiltrörelsen, vilket ger ett följsamt och högt vridmoment.

Smörjfria lager och OptiLube – tiltrotatorns inbyggda smörjsystem
En nyhet som introduceras med XTR20 är smörjfria, trestegstätade lager i alla leder. Trestegstätningen innebär att lagren är skyddade mot intrång av damm och smuts.

Det händer att operatörer glömmer att smörja tiltrotatorn eller inte smörjer tillräckligt. I en del fall är tiltrotatorn kopplad till grävmaskinens centralsmörjsystem, där alltför ofta en olja som är väldigt flytande eller av låg kvalitet används. Tanken bakom OptiLube är att säkra att tiltrotatorn smörjs med rätt mängd, i rätt tid och med ett optimalt smörjmedel, allt med syfte att öka tiltrotatorns livslängd.

Med det nya inbyggda OptiLube-smörjsystemet har det aldrig varit enklare att sköta underhållet av Steelwrist-tiltrotatorn. OptiLube-systemet sköter smörjningen automatiskt, och säkrar en jämn och optimal prestanda. Smörjmedlet som används är särskilt framtaget för Steelwrist-tiltrotatorer och reducerar friktion och ökar livslängden. OptiLube är integrerat i tiltrotatorns styrsystem och därigenom är det möjligt att kontinuerligt övervaka smörjningen, och notiser skickas till operatören när det är dags att byta smörjmedelsbehållaren. Detta eliminerar gissningar och onödiga kontroller, och låter operatören fokusera på arbetet utan avbrott.

Ett stort steg framåt för säkerheten med LockSense-teknologi
Säkerhet är grundläggande och med XTR20 tar Steelwrist ett nytt steg vad gäller säkerhetslösningar, och förbereder sig för framtiden med LockSense. Steelwrist var först med att introducera Front Pin Lock-systemet redan 2012 och tar ännu en gång ledningen i teknikutvecklingen i och med det nya LockSense-systemet.

XTR20 har den patenterade LockSense-teknologin – ett toppmodernt sensorbaserat system för säker fastlåsning av redskap. Den innovativa LockSense-lösningen har de nödvändiga egenskaperna som krävs för att följa kommande säkerhetsföreskrifter. Det trådlösa systemet eliminerar problemet med känsliga kablar som kan sitta placerade på utsatta lägen, och har ett batteri med en livslängd på cirka fem år.

Operatören får signaler både visuellt och med ljud, som bekräftar att varje redskapsbyte sker säkert och pålitligt. Det handlar om mer än bara säkerhet, det ger sinnesro när man vet att arbetsplatsen är lika säker som den är effektiv.

Modulär design för uppgradering till SQ, som följer Open-S-standarden
De nya tiltrotatorerna, liksom alla andra Steelwrist-produkter, finns med gränssnitt som följer den symmetriska standarden (S-standarden), som är den snabbast växande standarden internationellt. Tack vare den modulära designen är det möjligt att uppgradera tiltrotatorn från S-typ till SQ-typ. Med Steelwrist SQ-teknologi kan operatören byta hydrauliska redskap på några sekunder – utan att lämna hytten.

På nya XTR20 och de andra kommande tiltrotatorerna i tredje generationen kan uppgradering göras från S till SQ för både maskinfästet och snabbfästet under tiltrotatorn, utan att man behöver ändra några strukturella delar, så som var fallet med tidigare modeller. Ett enkelt byte av komponenter medger en uppgradering från S till SQ. Detta är både mindre tidskrävande och mer ekonomiskt för kunden.

Alla Steelwrist SQ-produkter följer den globala industristandarden för automatiska snabbfästen för grävmaskiner, Open-S. Ambitionen med den globala industristandarden Open-S är att ge maskinoperatörer och entreprenörer friheten att kombinera snabbfästen, tiltrotatorer och redskap från olika tillverkare, som följer standarden.

Ny fingergrip med förbättrad räckvidd och funktionalitet
Fingergripen är ett tillval som är ett fenomenalt verktyg som avsevärt ökar produktiviteten hos tiltrotatorn. XTR20 kan utrustas med en nedåtvinklad 3-fingergrip som fått en ny konstruktion, som ökar grävmaskinens räckvidd. Den förbättrade geometrin gör att fingergripen kan öppnas brett och stängas nästan helt, och den hanterar objekt med oöverträffad precision. Den robusta designen, inklusive tåliga cylinderkåpor, säkrar smidig drift i alla typer av jobb.

Integration med maskinstyrsystem förbättrar effektiviteten ytterligare
Maskinstyrsystem (MCS) blir allt mer populära över hela världen eftersom de avsevärt förbättrar produktiviteten och exaktheten hos grävmaskinen. Historiskt har leverantörer av maskinsystem varit tvungna att installera egna tiltsensorer på tiltrotatorerna för att få tillräcklig granularitet om redskapets tiltpositionering, men med XTR20 behövs inte detta.

XTR20 har högupplöst tilt- respektive rotationsssensor som standard. Denna integration ger kunden precis kontroll, när exakt positioneringsdata matas till maskinstyrsystemet (MCS). Steelwrist erbjuder redan idag ett antal integrationer för de mest välkända märkena av maskinstyrsystem.

“XTR20 representerar ett stort steg framåt vad gäller prestanda och tillförlitlighet, och med funktioner som LockSense, OptiLube, högre vridmoment vid tilt och rotation och enkel uppgradering, visar vi vårt fortsatta engagemang för att förbättra grävmaskiners effektivitet. Jag är oerhört stolt över vad vårt team har åstadkommit och ser fram emot att se den nya XTR20-tiltrotatorn förbättra arbetsplatser världen om”, säger Stefan Stockhaus, vd på Steelwrist.

En ny produktkategori hos Steelwrist – Rotorfästen (XR)

Med lanseringen av XR7 och XR20 rotorfästen introducerar Steelwrist en helt ny produktkategori i den redan omfattande portföljen. Rotorfästet ger flexibilitet och effektivitet då det blir möjligt att rotera redskapet 360 grader kontinuerligt. Samtidigt är installationen enkel då rotorfästet inte kräver något styrsystem på grävmaskinen. De två första modellerna som Steelwrist lanserar riktar sig mot två viktiga maskinsegment, XR7 för 4 till 7-tons grävmaskiner och XR20 för 14 till 20-tons grävmaskiner.

Steelwrist XR7 och XR20 rotorfästen ökar grävmaskinens förmåga med avancerad rotationsteknologi
Rotorfästen för grävmaskiner har funnits i några år och växer i popularitet. Med ett rotorfäste kan redskapet roteras 360 grader kontinuerligt. Rotationsfunktionen låter operatören mer fritt positionera redskapet och man slipper omflyttningar av grävmaskinen, vilket ökar effektiviteten.

Steelwrist rotorfästen tillför en ny nivå av mångsidighet och precision jämfört med ett vanligt fäste. Flexibiliteten som rotorfästet ger förvandlar grävmaskinen till en verklig redskapsbärare som kan ta sig an ett stort antal uppgifter, och maskinens utnyttjandegrad förbättras. Den robusta växellådan, designad för att prestera, ger precis och effektiv rotation av varje redskap.

Med de två första rotorfästena, XR7 och XR20, introducerar Steelwrist en ny produktkategori i den redan omfattande portföljen. XR7 är designad för grävmaskiner mellan 4 och 7 ton och har ett S40-fäste. XR20 finns med både S60 och SQ60-fäste och kan installeras på grävmaskiner mellan 14 och 20 ton.

Kompakt design, högflödessvivel och enkel installation
XR7 och XR20 rotorfästen har en robust design, låg bygghöjd och vikt. Det är enkelt att installera då inget separat styrsystem krävs. Grävmaskinen behöver ha minst en dubbelverkande hydraulfunktion. Med ytterligare en hydraulfunktion kan ett hydrauliskt redskap användas under rotorfästet eller gripfunktionen (tillval) köras.

Högflödessviveln i XR7 och XR20 möjliggör användning av redskap som kräver högt flöde, så som hydraulhammare, kompaktorer och gripar. Högflödessvivelns konstruktion säkerställer maximal flödeseffektivitet, så att redskapen kan prestera på bästa sätt.

Säkra redskapsbyten
XR7 rotorfäste har Front Pin Hook, en robust och tillförlitlig säkerhetslösning. XR20 har vår patenterade LockSense-teknologi, ett sensorbaserat låssystem för redskap. Dessa teknologier är robusta och tillförlitliga lösningar för säkra redskapsbyten.

Gripfunktion och Absolut rotationsgivare som tillval
Både XR7 och XR20 kan utrustas med en integrerad gripfunktion, som ökar produktiviteten ännu mer. Gripen öppnar stort, stänger sig nästan helt, har robusta cylinderkåpor och är inte i vägen vid grävning. Gripen kan monteras i efterhand om kundens behov förändras. XR7 och XR20 rotorfäste kan uppgraderas med en Absolut rotationsgivare för förbättrad noggrannhet, kontroll och integration med maskinstyrsystem (MCS).

“Med introduktionen av XR7 och XR20 rotorfästen utvidgar vi vår redan omfattande produktportfölj där fokus är att förvandla grävmaskinen till en redskapsbärare. Rotorfästen är så klart en produkt som inte har samma produktivitet som en tiltrotator, men den har inte heller samma prislapp, och den har fördelen att den är mycket enkel att installera. Jag är säker på att kunder som inte är beredda att gå hela vägen än och utrusta sin grävmaskin med en tiltrotator kommer tycka att vår nya XR-serie är en mycket attraktiv lösning, enkel att installera och lika robust som alla andra Steelwrists produkter”, säger Stefan Stockhaus, Steelwrist vd.

Redskap optimerade för användning med en tiltrotator

Ett jobb behöver ett redskap och ett redskap behöver en grävmaskin – inte tvärtom. Det är utgångspunkten när man tänker på hur man ska öka grävmaskinens effektivitet. Steelwrist har ett brett utbud av redskap och lägger nu till en ny serie markvibratorer, multi- och sorteringsgripar, alla optimerade för användning under tiltrotatorn.

Kompaktering blir enkelt med Steelwrists nya serie markvibratorer (HCX)
Steelwrist introducerar den andra generationen markvibratorer, HCX, utformade för grävmaskiner för att leverera enastående hög packningskraft, vilket gör mark- och schaktkompaktering enkelt. Med den innovativa designen fungerar markvibratorn smidigt även med lägre hydraulflöden och är därför optimerad för att användas tillsammans med en tiltrotator, faktum är att den nya HCX-serien har samma packningskraft som den tidigare serien men använder bara hälften av oljeflödet.

Den nya serien markvibratorer består av sex nya modeller, från HCX6 till den största HCX26, för grävmaskiner mellan 2 och 26 ton. Markvibratorerna finns med maskingränssnitt enligt den symmetriska standarden (S-standarden), som är den snabbast växande standarden internationellt. Markvibratorerna börjar med S40-storleken på gränssnitt och går hela vägen upp till S70 i storlek. Tack vare den modulära designen är det mycket lätt att uppgradera markvibratorn från S-typ till SQ-typ. Steelwrist SQ är en högpresterande automatisk oljekopplingsteknik som låter operatören byta hydrauliska redskap på några sekunder – utan att lämna hytten.

Steelwrist HCX markvibratorer är designade med maskinoperatören i åtanke, med smidig och intuitiv manövrering, som möjliggör exakt positionering och optimal kompaktering. Dessutom har HCX-markvibratorerna en energieffektiv design som resulterar i en lägre bränsleförbrukning.

Multigripar (MGX) och sorteringsgripar (SGX) för en rad olika ändamål
Steelwrists sortiment av gripar är optimerade för användning med tiltrotatorn och delar gemensamma egenskaper som förbättrar deras effektivitet och hållbarhet. Den nya serien multigripar (MGX) och sorteringsgripar (SGX) är lättare men starkare i konstruktionen, och bygghöjden är lägre. Dessa egenskaper förstärker produktiviteten och effektiviteten hos de nya griparna. Liksom för de nya markvibratorerna finns de nya griparna med gränssnitt som följer den symmetriska standarden (S-standarden). De kan också uppgraderas från S-typ till SQ-typ tack vare den modulära designen.

Multigripen(MGX) är en mångsidig och stark grip för användning vid markarbeten, tunga lyft, stenläggning, sortering, timmerlastning, hantering av spillvirke och lätt rivningsarbete. Det finns fem modeller, från MGX2 för de minsta grävmaskinerna till MGX26 för grävmaskiner upp till 26 ton.

Sorteringsgripen (SGX) är utmärkt för att hantera tuffare material som stora stenar, timmer och skrot, samt för återvinning, sortering och medeltung rivning. Det finns fyra nya modeller, från SGX8 för grävmaskiner mellan 5 och 8 ton, till SGX26 för grävmaskiner upp till 26 ton.

“Med denna mycket signifikanta uppgradering av vår andra generation markvibratorer, nya multi- och sorteringsgripar, har vi de lösningar som kunderna efterfrågar för att göra deras grävmaskiner ännu mer mångsidiga och produktiva”, säger Stefan Stockhaus, Steelwrists vd.

För mer information kontakta:

Stefan Stockhaus                              Karl Serneberg
Vd                                                      VP OEM Sales & Marketing
Steelwrist AB                                     Steelwrist AB
[email protected]     [email protected]
Tel +46 709981321                            Tel +46 702619811

 

Pressmeddelande (pdf) och bilder för nerladdning

 

Om Steelwrist
Steelwrist är en global tillverkare av tiltrotatorer, snabbfästen och redskap för grävmaskiner med huvudkontor i Sverige. Ett tydligt fokus på robusta och moderna produkter, kombinerat med snabb service har visat sig vara uppskattat av det ökande antalet kunder. För mer information om Steelwrist, besök steelwrist.com.